La Finca

El luxe de tenir 20 hectàrees de vinya en una única finca

Finca Tobella s’estableix al 2003 amb la compra de 4 hectàreas de vinya a la partida de les Aubagues del municipi de Gratallops.  Amb el temps, es van comprant diferents parcel.les  fins aconseguir les 20 hectàreas que tenim actualment en propietat.

La finca té parcel.les de vinya molt vella, quasi centenària de carinyena i garnatxa negra i d’altres que es van acondicionar i plantar amb diferents varietats, porta-injerts i clons. Es troba a 350m d’altitud  i les parcel.les tenen diferent orientació , tot en conjunt, proporciona mostos i vins de diferents característiques.

Els vins que fem a Finca Tobella són 100% de raïm de la nostra finca i els elaborem a un celler  de Gratallops. Per nosaltres, la base d’un bon vi es un bon raïm, així que controlant les vinyes podem garantir la qualitat dels nostres vins.

01 Els treballs a la vinya

Els treballs a la vinya

La importància de tenir cura dels petits detalls

La orografia, el terreny i la climatologia son els que marquen el ritme de treball de la finca. Les feines son quasi totes manuals a excepció dels tractaments per les enfermetats de la vinya i llaurar que es fan amb el tractor. La nostra filosofia es utilitzar tractaments biològics i ecològics pel control de plagues.

La verema es manual, en caixes de 20kg, i comença quan s’ha aconseguit el punt òptim de maduresa del raïm. Les caixes es porten en tractor fins al celler on s’elabora el vi que es troba també a Gratallops.

Els treballs de la vinya els fem seguint les directrius tradicionals de la zona, aprofitant els recursos de la terra i aplicant una visió de futur i sostenibilitat.

02 Les varietats de la nostra finca

Les varietats de la nostra finca

Les varietats autòctones són la base dels nostres vins

A la finca ja existien ceps molt vells, de més de 80 anys, de carinyena i garnatxa negra. Posteriorment es van acondicionar terrasses i costers per plantar-hi més varietats negres: garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon y syrah y varietats blanques: garnatxa blanca y viognier.

Garnatxa Negra

Garnatxa Negra

És la varietat mediterrània més cultivada al món. És una cep vigorós, resistent a la sequera, sensible al míldiu i Botrytis, de brotació i maduració tardana i molt sensible al corriment de la flor, quan no és fecundada. Els seus raïms son de tamany mig, compactes y de color negre amb pell fina i polpa sucosa.

Es un raïm que està molt ben adaptat al terrer del Priorat i juntament amb la Carinyena es la base dels grans vins d’aquesta DOQ. Els vins tenen bona graduació alcohòlica, amb colors delicats, acidesa moderada i generalment, son vins sensibles a les oxidacions. En sols poc productius com els del Priorat, aquesta varietat s’expressa amb extraordinària noblesa. Els vins son carnosos amb notes minerals i especiades i tanins suaus. Els seus aromes recorden fruits negres i vermells i confitures.

Samsó o Carinyena

Samsó o Carinyena

És també una varietat d’origen mediterrani cultivada des de l’antiguitat. Els vins son aromàtics, rics en alcohol i suaus. És un cep vigorós, de brotació y maduració tardana i per tant ben adaptat a climes secs. És sensible al oïdi, mildiu i al cuc del raïm. Els seus raïms son de tamany mig, compactes, de forma cònica i color negre blavós amb pell gruixuda i astringent.

És una varietat que produeix vins molt elegants i sedosos, amb bon color, estructura tànica i aromes florals de violeta quan prové de vinyes velles o terrers com el Priorat.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

És varietat de raïm negre més popular del món. Degut bàsicament a l’adaptabilitat del cep i els bons vins que en resulten degut al seu contingut en polifenols, aporta estructura i potencial per l’envelliment  dels vins. És una cep bastant vigorós,  de cicle vegetatiu tardà i sensible al oïdi. Els seus raïms son de petits i allargats  i els grans  petits, esfèrics i dispersos, amb bona coloració i gran concentració de tanins, pell espesa i polpa densa.  És originària de Burdeus (França).

Els vins de cabernet sauvignon que provenen del Priorat generalment aconsegueixen una òptima maduresa i destaquen per una estructura tànica i carnositat que millorarà en el procès de criança. Els vins tenen també un color negre intens i aromes a fruits negres madurs.

Syrah

Syrah

Originaria d’orient pròxim, tradicionalment ha estat plantada a les denominacions d’origen franceses d’Hermitage i del Rhone. Es una varietat sensible al corriment de la flor i a la botritis. El raïm es de tamany mig i compacte, cilíndric, color negre blavòs, pell fina i polpa sucosa. Els  vins tenen un color intens, aromes a llaurer i especies i es  caracteritzen per la seva sedositat i  tanins suaus. La seva adaptació al Priorat es excelent i dona vins sedosos amb concentració i mineralitat i aromes a cassís i olivada.

Garnatxa Blanca

Garnatxa Blanca

És una varietat ben adaptada a climatologies càlides i molt resistent a la sequera. El seu origen no és gaire clar, però sembla que és una mutació de la varietat negra. Fa raïms compactes, de tamany mig, color groc verdós i la pell es gruixuda. Es un cep de brotació i maduració mitjana però a zones com el Priorat o Terra alta, es verema més aviat, es primerenca.

Produeix vins càlids, d’acidesa baixa i té un contingut en polifenols elevat. Els vins obtinguts son afruitats, suaus i agradables al paladar. L’aroma primari que defineix la garnatxa blanca és el prèssec.

Viognier

Viognier

És originaria del Roine (França). És una varietat difícil de conrear, sensible al míldiu i de rendiment baix i  maduració tardana. S’ha de veremar al punt òptim de maduració per aconseguir la màxima expressió aromàtica. Els vins son florals amb notes afruitades de prèssec i albercoc,  suaus i glicerics en boca. Aquesta varietat ha estat inclosa dins les varietats autoritzades per a vins elaborats a la DOQ Priorat recentment i sol barrejar-se amb vins de garnatxa blanca aportant intensitat aromàtica i frescor.